Pushti tiniq tana barcha ayollar orzusi. Go’zal bo’lish uchun do’konlarda turli xil go’zallik pardoz andozlarini uchratishingiz mumkin. Bunday pardoz vositalari juda qimmat bo’lishi mumkin. Ko’p pulingizni behuda pardoz qilish vositalariga sarflash o’rniga, uy sharoitida tabiiy oziq- ovqatlarni tanlang.
Nima uchun oziq-ovqat teringizga tabiiy ravishda oq va pushti ko’rinishga yordam berishini tushunish uchun sizni va Temir Ayolni terini oqartirish va oziq-ovqat o’rtasidagi bog’liqlikni o’rganishga taklif qilamiz.
Teri oqartirish nima?
Terining asosiy rangi melanin pigmentining konsentratsiyasiga bog’liq bo’lib, u quyosh nuri va boshqa atrof-muhit omillari ta’sirida genom tomonidan tartibga solinadi.
Terini oqartirish demak, terimizdagi melanin miqdori pasaygan, demak, terining himoya funktsiyasi buzilgan.
Terini oqartirish ba’zan shunchaki teri qatlami ko’chishiga olib keladi, har kuni quyosh nurlaridan himoya qilish terini himoyalashii mumkin. Biroq, yorqinroq teri uchun o’rtacha teri vositalaridan foydalanish kerak bo’lishi mumkin. Terini oqartirish uchun kuchliroq sayqallash vositasidan foydalaning.
Mutaxassislarning ta’kidlashicha, tashqi manba bilan oqartirish terining epidermis qatlamini osonlikcha yupqa qilish mumkin, quyosh nurlari esa terining rangini osongina qoraytiradi. Shundan boshlab siz terining pigmentatsiyasini o’zgartirish va uni tabiiy ravishda oq va pushti qilish uchun tanadagi ozuqaviy qo’shimchalardan foydalanishingiz kerak.
Bundan tashqari, agar siz teringizga yaxshi g’amxo’rlik qilishni istasangiz, aniq va to’g’ri maslahat uchun dermatolog, terini parvarish qilish bo’yicha mutaxassisga murojaat qilishingiz kerak.
Teringizni oq va pushti rangga aylantiradigan 10 ta oziq-ovqat
1. Baliq – ajinlarni kamaytiradi, terini silliq qiladi.
Olimlar baliq ko’p istemol qiluvchi odamlarda ayniqsa, selodka, lasos … va shu kabi yog’li baliqlarni iste’mol qiluvchilarda ajinlar kamroq bo’lishini isbotlashgan.Baliq yog’ kislotalari, omega-3, A vitamini, B vitamini va oqsilga boy. Bu sizning teringizni elastik bo’lishiga yordam beradigan va qarish jarayonini sekinlashtiradigan moddadir. Shundan so’ng teringiz sog’lom va yoshroq bo’ladi.
Baliq yog’lari teringizga yaxshi qo’shimchalar ekanligi ma’lum, ular teringizni tozalashga yordam beradi va gormonal kasalliklar tufayli paydo bo’ladigan husnbuzarlarni oldini oladi.
2. Ko’k choy orqali yuzingizni oqartiring
Ko’k choy tarkibida ko’plab antioksidantlar va terining antibakterial, yallig’lanishi va keksayishga qarshi xususiyatlariga ega ingredientlar mavjud.
Ko’k choyni muntazam ravishda iste’mol qilish sog’ligimizga ko’p foyda keltiradi. Chunki bu yangi yashil choy barglarining kimyoviy tarkibini ko’pini saqlaydigan yagona choy.
Ko’k choy quyidagi go’zallik muolajalarida ham qo’llaniladi:
- Niqob tayyorlash: ko’k choy kukunini yangi sut, qatiq, banan bilan aralashtiring ,yuzga surting va yuving, shunda teringiz pushti va silliq bo’ladi.
- Husunbuzarlar uchun tonik / suyuqlik tayyorlash: ko’k choy ko’plab taniqli kosmetik brendlarning tarkibiy qismlarida mavjud. Xususan, ko’k choy efir moyi husnbuzarlarni davolash va qora dog’larni oldini olish uchun ishlatiladi.
- Terini go’zallashtirib, tetiklashtiradi: ko’k choyni muntazam iste’mol qilish sog’ligimizga ko’p foyda keltiradi. Chunki ko’k choy barglari yangi kimyoviy tarkibini ko’pini saqlaydigan yagona choy.
- Peeling(tozalash): Choy bargi pyuresi cho’milish paytida husunbuzarlarni tozalaydi, badanning orqa tarafidagi husnbuzarlarni kamaytirish va xiralashgan terini oqartirish uchun ishlatilishi mumkin.
3. Asal bilan namlash terini oq va pushti qiladi
Asalning asosiy tarkibi shakar, shuningdek aminokislotlar, vitaminlar, minerallar, temir, rux va antioksidantlar aralashmasidir. Asal qadim zamonlardan buyon go’zallik, sog’liqni saqlash va oziq-ovqat sanoatida ko’p ishlatiladigan tarkibiy qismlardan biridir. Asalning rangi, hidi va ta’miga ko’ra farq qiladigan 320 ga yaqin turi mavjud.
Asal yallig’lanishga qarshi xususiyatlari va ba’zi antioksidantlari tufayli go’zallik sanoatida keng qo’llaniladi. Asal ajinlar paydo bo’lishini sekinlashtiradi, terining qiymatini muvozanatlashtiradi, namlikni saqlab qolish va terining yorqinligini yaxshilashga yordam beradi.
Yashil choy singari, asal qatiq, banan, saryog ‘ kabi ba’zi ingredientlar bilan birlashtirilib, namlantiruvchi niqob hosil qiladi yoki terining sog’lig’ini yaxshilash va terini yorqin qilish uchun iliq suv bilan aralashtiriladi. Bundan tashqari, asaldan kundalik ovqatlarga shirin lazzat berish mumkin.
4. Rezavorlar kollagen ishlab chiqarishni kuchaytiradi
Qulupnay, buta mevasi(chernika), malina kabi mevalar ko’plab faol antioksidantlarni o’z ichiga olgan mevalar bo’lib, ular terini samarali ravishda yaxshilaydi, ajinlarni kamaytiradi va shu bilan birga terini elastik qiladi. Rezavorlar quyidagi moddalarni o’z ichiga oladi:
- Antosiyanin – nihoyatda kuchli antioksidant, terini sog’lom, silliq va elastik bo’lishiga yordam beradi. Malina tarkibida juda ko’p.
- Lignanlar – bu qulupnay va maymunjonda uchraydigan o’simlik tolasining bir turi.
- Fenolik kislotalar ultrafiolet nurlari ta’sirida kollagen parchalanishini oldini olishga yordam beradi. Anor, malina va qulupnayda uchraydi.
Rezavorlar terini tabiiy ravishda oqartirishga yordam berish orqali terini go’zallashtirishidan tashqari, qator yurak-qon tomir kasalliklari, qon bosimi, qon tomirlari, Altsgeymer va Parkinson kabi kasalliklarga ham foydali hisoblanadi …
Mevalardan tayyorlanadigan murabbo,pirog, tort,muzqaymoq, ichimliklar kabi shirinliklar sifatida ishlatiladi … Bu taomlar nafaqat mazali, balki terini ham go’zal ham qomatni saqlaydi.
5. Sitrus mevalar- teri pigmentinii pasaytiradi
Sitrus mevalar tarkibiga quyidagilar kiradi: apelsin, greyfrut, limon, mandarin … Sitrus mevalar tarkibida eng ko’p C vitamini bo’lganligi sababli, ularni “C vitamini shohi” deb atalishadi.
C vitamini qarish jarayonini susaytiradi, terida yog ‘ hosil bo’lishining oldini oladi, teshiklarni yopadi, husnbuzardan keyin terini qayta tiklaydi, yuzdagi qora dog’larni xiralashtiradi, husnbuzarlarni kamaytiradi, terining pigmentatsiyasini qaytaradi va terini tozalashga yordam beradi.
Boshqa tomondan, apelsin sharbati tarkibida C vitamini bilan taqqoslaganda ancha yuqori antioksidant birikmalar mavjud:
- Hesperidin – xolesterin va fitokimyoviy moddalarni kamaytirish qobiliyatiga ega. Ularning ko’pi to’q sariq rangda va apelsin urug’lari bilan mayda qisqichbaqa aralashmasi hujayralarining tiklanishi va kollagen ishlab chiqarish jarayoniga yordam beradi.
- Mikrogramdagi karotin – vitamini terining qarish jarayonini sekinlashtiradi, yoshlikni uzaytiradi.
- Bundan tashqari, xrom, fosfor, temir kabi ba’zi moddalar mavjud, ular qon aylanishini yaxshilash uchun juda foydali, ular sababli teri pushti va oq rangga aylanadi.
- Darhaqiqat, apelsinlardan tashqari boshqa mahsulotlarda C vitamini ko’pligiga qaramay apelsin hali hanuzgacha juda ommabob hisoblanadi. Chunki ularni sotib olish oson yoqimli ichimlik tayyorlash mumkinligi sababli bo’lishi mimkin.
6. Pomidor – terini oziqlantiruvchi
Pomidor tarkibida C, A, B6 vitaminlari, kaliy, rux mavjud… immunitet tizimini mustahkamlaydi, terining saraton kasalligini oldini oladi, yurak sog’lig’ini himoya qiladi. Bundan tashqari, pomidorda likopen va beta-karotin pigmentlari mavjud. Ular terini yoshartirishga yordam beradigan, quyosh nuriga, qarishga qarshi kurashadigan kuchli antioksidantlardir. Ushbu foydali moddalar tufayli pomidor terini oziqlantirish uchun ajoyib mahsulot bo’lib, terini namlash, teshiklarni tortish va terini oqartirishga yordam beradi.
Pomidorning yuz terisini parvarish qilish ayollarning ishonadigan variantlaridan biridir, chunki:
- Pomidor xavfsiz ovqat hisoblanadi
- Sog’lik va teriga ko’plab foyda keltiradi
- Sotib olish oson, arzon narx, saqlash oson
- Pomidorlar niqob, sharbat sifatida, boshqa ovqatlar bilan birgalikda ishlatiladi, ularning barchasi teriga va sog’liq uchun juda foydali.
7. Soya suti mahsulotlari
Soya aminokislotalarga, A, E, PP, B12 … vitaminlariga va ayniqsa izoflavonlarga boy. Isoflavonlar erkin radikallarga qarshi kurashish qobiliyatiga ega, pigmentatsiyani oldini olish va yo’q qilishga yordam beradi, gormonlarni muvozanatlashtiradi, teri hujayralarining umrini uzaytiradi va oq teri va yosharishning kalitidir.
Soya suti, tofu va soya kabi mahsulotlar tanani kollagen elastikligini oshirishda va terini namlantirishda yordam beradigan bir qator moddalar bilan ta’minlaydi. U teringizga silliqlik va go’zallik bag’ishlaydi.
8. Bodring
Bodringning 90%ini suv, qolgan qismini esa C,E vitaminlari tashkil qiladi. Ko’p miqdorda suv va bodring uzoq vaqt to’yganlik hissini beradi. U mutanosib jismoniy holatga ega bo’lishga yordam beradi, ozishni istaganlar uchun eng “erkatoy” taom hisoblanadi.
Bodring shuningdek oksidlovchilar, melazma, sepkillarga qarshi kurashishda yordam beradigan va ozuqaviy moddalar tufayli oq terini silliqlashda yordam beradigan rangni yaxshilaydigan oziq-ovqat hisoblanadi.
Bodring go’zallik yo’lida foydalanishning mashhur usullari quyidagilarni o’z ichiga oladi:
- Bodring namlantiruvchi niqobi bilan terini oqartirish, bodringni toza suvda yuvib po’stdan tozalang va bo’laklarga bo’lib yuzingizga suring. 15-20 daqiqadan so’ng iliq suvda yuvib tashlang. Bu muolajani haftasiga 2-3 marta qaytaring. Bir oydan so’ng terida o’zgarishni ko’rishingiz mumkin. Shuningdek, bodring sharbatini limon, asal va boshqa bir nechta ingredient bilan aralashtiring. Bu ham teringizni oqartirishga yordam beradi.
- Taom va ichimlik tayyorlashda: bodring salatlarning muhim tarkibiy qismi va kundalik ovqatlanish uchun garniyer hisoblanadi.
9. Brokkoli – teri jangchisi
Sulforafan birikmasi brokkoli tarkibida mavjud. Ushbu birikma quyosh tarkibidagi ultrabinafsha nurlar terida turli xil pegmentlar paydo bo’lishini oldini oladi. U xira teri, pigmentatsiya, sepkil, katta teshiklarni kamaytiradi.
Brokkoli tarkibida A, C, K vitaminlari, tola va boshqa bir qancha minerallar mavjud. Ushbu moddalar qarish jarayoniga qarshi kurashish uchun yangi hujayralarni ishlab chiqarishni kuchaytirish orqali sog’liqni samarali ravishda yaxshilashga yordam beradi.
10. Qatiq bilan pushti oq terini parvarish qilish
Qadimgi davrlardan hozirgi kungacha saqlanib kelgan qatiq mahsuloti yuz parvarishida keng foydalanib kelinmoqda. Qatiq tarkibida sink, kaltsiy, B vitamini va sut kislotasi mavjud. Ushbu tarkibiy qismlar terini parvarish qilish va go’zallik mahsulotlarida juda ko’p qo’llaniladi.
Qatiq terini namlovchi ta’sirga ega bo’lib, har doim silliq teriga ega bo’lishga yordam beradi, ayniqsa quruq teriga ega bo’lganlar uchun u juda foydalidir. Shuningdek terining tusini ko’tarish va uni mukammal ko’rinishiga yordam beradi.
Qatiqni qanday ishlatishingizga qarab, siz turli xil natijalarga erishasiz.
- Qatiq istemol qiling: qatiqdagi ozuqaviy tarkib mikroorganizmlar (probiotiklar) miqdori oshqozon-ichak tizimining sog’lom bo’lishiga yordam beradi, metabolizmni osonlashtiradi. U qorin shishishi, oshqozon buzilishi, qorin og’rig’ini kamaytirishga yordam beradi. Qatiqni doim iste’mol qilish ajinlarni kamaytirishga va erta qarish belgilarining oldini olishga yordam beradi.
- Qatiqdan niqob sifatida foydalaning: chuchuk va shakarsiz qatiqdan niqob sifatida foydalaning. Qatiq niqobidan foydalanish tufayli teri tabiiy oq-pushti rangga ega bo’ladi, silliqlik, kerakli namlik va yorqinlikni saqlaydi.
Ushbu maqolada Temir Ayol sizga bozorda ko’plab pardoz mahsulotlari mavjudligini , ammo sog’lom ovqatlanish siz uchun xavfsiz va samarali ekanligini eslatmoqchi . Bundan tashqari sutli mahsulotlarni iste’mol qilish bizga sog’lom ovqatlanishga va organizmimizni himoya qilishga yordam beradi.